Składniki
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 50 g drożdży
- szklanka cukru białego / trzcinowego
- 1 jajko - całe
- 3 łyżki roztopionego masła / olej
- sól
- 1 szklanka mleka (temp. pokojowa)
- Kruszonka:
- 100g masła / margaryny
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki
- Dodatkowo:
- dwa duże jabłka
Przygotowanie
- Rozczyn: Drożdże
z 4 łyżkami cukru, pół szklanki ciepłego mleka, 4 łyżki
mąki, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
- Kiedy rozczyn już wyrośnie dolej do niego pozostałe
mleko, dodaj resztę mąki, jajko, szczyptę soli, cukier oraz
roztopione masło, zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia
blachy, wyłóż na nim pokrojone w grubą kostkę jabłka, posyp je
cynamonem. Na sam koniec przygotuj kruszonkę. Połącz mąkę, masło i
cukier jak na kruche ciasto i rozkrusz na jabłka.Piecz ok 1 godziny w
180 stopniac.