Ciasto na pizzę, cienkie z małą ilością drożdży, grubszymi brzegami. Ciasto można przygotować 2 dni wstecz, zmniejszając jednocześnie ilość drożdży. W przepisie nie ma oliwy, ją delikatnie skrapiamy pizzę przed podaniem. Do pizzy używajmy najlepszej mąki pszennej typu 00, świeżych pomidorów i mozzarelli.
Składniki na ciasto - 3 sztuki
- 500 g mąki pszennej typ 00
- 1 g suchych drożdży lub 2 g świeżych drożdży
W kilku łyżkach wody mieszamy drożdże, do drugiej miski dodajemy resztę wody i mąkę, mieszamy. Po 30 minutach łączymy obie misy i dodajemy sól, można użyć haka lub ręcznie. Odstawić na 6 godzin, w tym czasie podwoi objętość. Po wyrośnięciu podzielić na trzy kulki, można odważyć jeśli chcemy idealnie równe. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na 60 minut w temperaturze pokojowej, potem w lodówce na minimum 30 minut, by ułatwić formowanie pizzy. Kulki ciasta w lodówce można przechowywać do 2 dni, wtedy do ciasta dajemy nieco mniej drożdży.
45 minut przed samym pieczeniem rozgrzać kamień do pizzy. Rozciągać ręcznie ciasto: na środku powinno być cienkie, dodatki dać wedle uznania: sos do pizzy, mozzarella, bazylia, itp.
Piec na maksymalnej temperaturze piekarnika przez około 7-10 minut, obserwując pizzę, w razie potrzeby ją obracając lub skracając czas pieczenia.