Drożdże dodajemy do ciepłej wody, mieszamy, odstawiamy na kilka minut.
Pozostałe sypkie składniki mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami. Wszystko mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy lub łączymy ręcznie na stolnicy. Następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 3 godziny aby w tym czasie mogło wyrosnąć.Wyrośnięte ciasto wyrabiam chwilę, formuję bochenek, odstawiam.
Piekarnik włączam na 230 stopni, grzanie góra i dół. Wstawiam naczynie żaroodporne, po 3 minutach będzie nagrzane, wysuwam blachę z naczyniem, wkładam ciasto i zamykam pokrywową. Po 15 minutach zmniejszam temperaturę na 200 stopni i piekę jeszcze 35 minut.
Naczynie nie trzeba smarować niczym - włożenie do nagrzanej formy spowoduje że nie przylepi się.