Prosty domowy chleb z garnka





Co potrzebujesz?


  • 500 g mąki pszennej 
  • 7 g drożdży suchych lub 15 gram świeżych
  • 2 łyżeczki cukru lub miodu
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 400 ml ciepłej wody

  • Opcjonalnie do smaku:

  • Zioła: 
  • czosnek granulowany, oregano, tymianek
  • Suszone owoce:
  • Żurawina, rodzynki, krojone daktyle, suszone krojone pomidory
  • Nasiona:
  • Dynia, Słonecznik, chia
  •   
  • Do pieczenia: naczynie żaroodporne



  1. Drożdże dodajemy do ciepłej wody, mieszamy, odstawiamy na kilka minut.


  1. Pozostałe sypkie składniki mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami. Wszystko mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy lub łączymy ręcznie na stolnicy. Następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 3 godziny aby w tym czasie mogło wyrosnąć.Wyrośnięte ciasto wyrabiam chwilę, formuję bochenek, odstawiam.

  1.  Piekarnik włączam na 230 stopni, grzanie góra i dół. Wstawiam naczynie żaroodporne, po 3 minutach będzie nagrzane, wysuwam blachę z naczyniem, wkładam ciasto i zamykam pokrywową. Po 15 minutach zmniejszam temperaturę na 200 stopni i piekę jeszcze 35 minut.
  2.  Naczynie nie trzeba smarować niczym - włożenie do nagrzanej formy spowoduje że nie przylepi się.